Creighton Módszer

Néhány indok, amiért érdemes a Creighton Módszert megismerni

1. Természetes
Nem kell a nőnek naponta gyógyszert szednie vagy egyéb mesterséges eszközt alkalmaznia.

2. Mellékhatásmentes

Egy átlagos fogamzásgátló tablettának számos mellékhatása lehet: vérzési rendellenességek, hányinger, fejfájás, emlőpanaszok, testsúlyváltozások, a nemi vágy változásai, szempanaszok, máj és epebetegségek, érelzáródás, trombózis, stroke, szívinfarktus, méhnyak rák. A Creighton modellt választva nem kell tartani ezektől - máris tettünk valamit az egészségünkért.

3. Ugyanolyan jók a sikerarányai, mint a mesterséges módszereknek.

A különféle módszerek Pearl-indexe (azaz hogy 100 adott módszert alkalmazó házaspárból hányan lesznek 1 év alatt várandósak) a következő:
a módszerek utáni két érték a tökéletes és a tipikus alkalmazást mutatja be:

Creighton modell: 0,5 - 3,4
Óvszer: 4 - 12
Hüvelyi méhszájsapka: 11 - 14
Fogamzásgátló gyógyszerek: 0,1 - 2,5
Méhen belüli eszközök: 2
Sterilizáció: 0,5 - 1

4. A házaspárok együtt, alkalmazzák. A felelősség megoszlik
Nem csak az egyik fél feladata és felelőssége a családtervezéssel kapcsolatos teendők elvégzése. Férj és feleség közösen, erről kommunikálva dönti el, hogy adott napon együtt legyenek vagy sem.

5. Olcsó
Az első pár hónap tanulási folyamata után már elég hozzá csak egy táblázat, néhány matrica és egy toll.

6. Megismered a saját ciklusodat
Tudtad, hogy egy petesejt csak 12-24 órán át életképes? (inkább 12, mint 24), ennyi ideje van csak megtermékenyülni, utána elpusztul... Egy nő a ciklusa alatt átlagosan 5 - 6 napig termékeny. (A jó minőségű nyák 3-5 napig életben tudja tartani a hímivarsejteket). A Creighton táblázat vezetésének segítségével megismered a szervezeted működését és tudni fogod, hogy adott napon termékeny vagy-e vagy nem.

7. Nincs lelkiismeret furdalásod
A fogamzásgátlók működési elve kétféle:
Az egyik, hogy leállítják a nő ciklusát, nincs tüszőérése, nincs ovulációja, hosszú évek alatt szaporítószervei elsorvadnak. Ez vajon jó neki?
Másik módja, hogy lehetetlenné teszik a beágyazódást, vagyis egy mesterséges "vetélést" okoznak a nő szervezetében, amennyiben a megtermékenyülés bekövetkezett.

8. Kíméli a környezetet
Egyre többet hallunk arról, hogy az ivóvizeinkben található szennyező anyagok fogamzásgátló hatásúak (vajon hogy kerültek oda..?) és ez is hozzájárul ahhoz, hogy társadalmunkban minden 5.-6. pár termékenységi problémákkal küszködik. A Creighton modell használata során nem leszünk semmilyen káros hatással környezetünkre...

9. Építi a kapcsolatotokat
Míg az átlagos válási arány sajnos már 50%-os, azoknál, akik természetes családtervezést alkalmaznak, az arány 5%. Vajon ez mitől lehet..? :-)

10. Megtanít bennünket testünk jelzéseinek felismerésére - hogy észrevegyük, ha valami esetleg "nincs rendben"...
A Creighton táblázat segítségével nagyon jól megtanulható a test jelzéseinek értelmezése; mivel azokat állandóan figyeljük, így azonnal észrevesszük, ha valami eltérést tapasztalunk. És minél előbb orvoshoz megyünk, annál nagyobb eséllyel tudnak bennünket meggyógyítani. S ha mi magunk nem is látunk nagyobb eltérést (hiszen nem vagyunk orvosok), de egy NaProTechnológiában jártas orvos az általunk vezetett táblázat segítségével (többek között) vissza tudja állítani az egészséges termékenységet. Azoknak, akiknek szüksége lenne ilyen segítségre, szeretettel ajánlom a NaProTechnológiára vonatkozó részt.