Kérdések és válaszok

1. Mi a NaProTechnológia és mit jelent a FertilityCare?

A NaProTechnology egy reprodukciós orvostudomány, egy természetes módszer a gyermeket vállalni szándékozó házaspárok részére, mely a női ciklussal összhangban diagnosztizál, kezel. A FertilityCare a női ciklus megfigyelésének és táblázatban vezetésének összetett módja, mely elengedhetetlen információt nyújt a pár termékenységére vonatkozóan.


2. Hogy működik ez a rendszer?

A termékenység egy komplex folyamat. Minden ciklus egyedi, minden alkalommal új petesejtet jelent. A ciklusok nem mindig egyformák. A kezelés megkezdése előtt és közben minden egyes ciklust külön-külön vizsgál és értékel. A ciklus támogatására és hatékonyságának javítására fölírt gyógyszerek adagolása pontosan időzítve, az adott ciklusban bekövetkező események szerint történik.


3. Miben más ez a megközelítés?

A legtöbb meddőségi kezelés feltételezi, hogy egy nőnek 28 napos a ciklusa és a peteérés (ovuláció) a 14. nap környékén következik be. Sok nőnek eltérő a ciklusa. A ciklusok hossza 21-től akár 90 napig terjedhet. Még egy 28 napos ciklus esetén sem biztos, hogy a peteérés a 14. napon következik be. A táblázat segít megismerni a nő egyéni és egyedi ciklusát.


4. Alkalmaz a NaProTechnológia gyógyszereket is?

Igen. A gyógyszereket a ciklus értékelése alapján írja föl az orvos, miután meghatározta, hogy mit is kell meggyógyítani. Az orvosok olyan gyógyszereket használnak, amiket évek óta alkalmaznak a meddőségi kezelések során, az egyedi megközelítés a gyógyszeres segítséget a ciklus eseményeihez igazítja, időzíti.


5. Gyermeknemzéssel kapcsolatos problémák esetén miért csak házaspárokat gyógyít a NaProTechnológia?

Kutatások bizonyítják, hogy a gyerekeknek az a legjobb, ha két, egymás iránt házasságban elkötelezett szülő neveli fel őket.


6. Már van gyermekünk, ez kizáró ok?

Nem, vannak házaspárok, melyek egy vagy több gyermek után tapasztalják, hogy a következő gyermek megfoganása nem sikerül.


7. Már több vetélésünk volt, minden vizsgálat normális eredményt mutatott, tudnak segíteni?

Sok ilyen helyzetben lévő párnak segítettünk már. Jó minőségű ovuláció és a fogantatás előtti megfelelő hormonszint jelentősen javítja a sikeres várandósság esélyeit.


8. Hogy lehet az, hogy valami ennyire egyszerű segíthet? Már 5 éve nem jön össze a baba.

A standard orvosi gyakorlat a megtermékenyülés technikai megközelítésére helyezi a hangsúlyt. Azok a párok, akik a FertilityCare és a NaProTechnológia módszerét választják, a megtermékenyülést természetes módon, szeretkezés útján szeretnék elérni, még ha szükségük is van orvosi segítségre.


9. Nincs ez egy kicsit leegyszerűsítve?

Mint már korábban is elhangzott, a termékenység nagyon komplex, az orvostudománynak nincs teljes képe róla. Viszont időnként, amikor a legegyértelműbb jelzéseket nem vesszük figyelembe, értékes információt mulasztunk el. Csak akkor lehet valamilyen információra reagálni, ha ezt az információt először összegyűjtjük és felismerjük. Ez a módszer a releváns információ fontos részét a táblázatból nyeri, és az alapján reagál.


10. De nekünk nem sikerült már 3/5/7 éve?

Számos házaspár tapasztalja, hogy nem jön össze a baba. A táblázat vezetése és a termékeny időben történő szeretkezés nem biztos, hogy elegendő a megtermékenyüléshez, de a táblázat rávilágíthat számos eltérésre a cikluson belül. Ilyen lehet például a kevés nyák vagy a teljesen száraz ciklus, a rendellenes vérzés, a barnázás a menstruációs vérzés vége felé, a túl rövid vagy a túl hosszú ciklusfázisok, mindezek befolyásolhatják a termékenységet. A táblázat segít továbbá a hormonvizsgálatok pontos időzítésében is, és olyan hormonális eléréseket tárhat fel, melyek korábban nem kerültek napvilágra.


11. Mi van akkor, ha nekem endometriózisom, összenövéseim vannak vagy nem átjárható a petevezetékem?

Ezek az állapotok csökkentik a természetes megtermékenyülés esélyeit. A további kezelésre vonatkozóan - mely valószínűsíthetően sebészeti beavatkozást jelent - az egyéni konzultációk során ad az orvos tanácsot.


12. Nekem azt mondták, hogy rendszertelen a peteérésem, nekünk is segíthet ez a rendszer?

Igen. Segít meghatározni a rendszertelen ciklus vagy a ritka peteérés okait, mely a megfelelő kezelés előfeltételei.


13. Milyen adatokat vezet a nő a táblázatban?

A ciklus során bekövetkező hormonális változások meghatározzák az egész ciklus hosszát és jellegét, az ovuláció előtti napok számát, a méhnyak nyák minőségét és mennyiségét, az ovulációt követő szakasz hosszát. Ez az információ, pontosan jegyezve, értékes "iránytű" a ciklus eseményeire vonatkozóan, összehasonlíthatóvá teszik a bizonyítottan termékeny ciklusokkal.


14. Hogy tanulja meg az ember a táblázatot vezetni?

A FertilityCare oktatók (practitioners), alapos, közel másfél éves képzésen vesznek részt és az ő segítségükkel tanulják meg a házaspárok a táblázat vezetésének (charting) részleteit. Ez személyes találkozók alkalmával történik, a folyamat elején 2-3 hetente, később az alkalmak ritkulnak. Mint mindennel, ami új, eleinte időre és némi erőfeszítésre van szükség. Tapasztalatunk alapján a párok gyorsan szert tesznek magabiztosságra és önállóságra. Az oktatók a személyes találkozók között is elérhetőek és tanáccsal szolgálnak kérdések esetén.


15. Érdemes megtanulni a Creighton táblázatot vezetni?

A pároktól gyakran kapjuk azt a visszajelzést, hogy rengeteget tanultak a saját termékenységükről a táblázat tanulás folyamata alatt. A férfiak is értékelik, hogy részesei a folyamatnak. Végül is a termékenység egy közös feladat, közös kihívás! A tanulás folyamata jó alkalom a kapcsolat erősítésére és arra, hogy közelebb kerüljünk termékenységünk megértéséhez.


16. Hogy segít ez nekünk abban, hogy kisbabánk legyen?

Egy pár nem termékeny az egész női ciklus ideje alatt. Egy hímivarsejt 3-5 napig is képes élni megfelelő mennyiségű és minőségű méhnyak nyákban, a petesejt 12-24 órán át életképes. A szeretkezés eredményeként bizonyos napokon nagyobb eséllyel várható megtermékenyülés, mint más napokon. Vannak párok, akiknek a táblázatból nyert információ elegendő a megfelelő nap kiválasztásához és bekövetkezik a várandósság. Másoknak szükségük lehet orvosi segítségre.


17. Mi a természetes megtermékenyülés esélye a mi esetünkben?

Különböző állapotok esetén más és más a sikeresség esélye. Ezt egyéni konzultációk során beszélik meg a házaspárok orvosukkal.


18. Mennyi ideig vesz részt egy pár a programban?

3 fázist különböztetünk meg:

  • Az első 3-6 hónapig tartó fázis a probléma megkeresésének az időszaka. Ebbe az időbe beleszámít a táblázat magabiztos elsajátítása oktatóval.
  • A második fázisban történik a kezelés, egyéni problémától függően általában max. 6 hónapig tart.
  • A harmadik fázis a "jó ciklusok" számolásának fázisa. 12 "jó ciklus" alatt a várandósság esélye 98%.

19. A feleségem 37 éves és azt mondták, hogy a lombik az egyetlen esélyünk, honnét tudhatjuk, hogy a NaPro segíthet-e nekünk?

Küldjön e-mailt részletezve az állapotukat, válaszlevelünkből megtudhatják, hogy a NaProTechnológia az Önök helyzetében megoldás lehet-e. A módszer sok házaspárnak tud segíteni, de nem mindenkinek.


20. Nem sikerült a lombik; azért nekünk biztos valami több kell, mint a NaPro?

Számos párnak sikerült a megtermékenyülés NaProTechnológiával, sikertelen beültetések után. A módszerrel rendszeresen feltárunk olyan okokat, melyek korábban nem kerültek diagnosztizálásra, és melyek ugyanakkor gyógyíthatók/gyógyítandók.


21. A lombik technológiai orvoslás. Ha lombikkal nem sikerült, hogy lehet, hogy a NaProTechnológia vagy a FertilityCare működik?

Mi a hangsúlyt arra fektetjük, hogy a pár saját termékenységét javítsuk, nem megkerülni igyekszünk a problémát, mint a mesterséges módszerek. Arra törekszünk, hogy mind szervileg, mind működés szempontjából a lehető legjobban működjön a reproduktív rendszer. Ez esetenként akár műtétet is jelenthet. A megtermékenyüléshez kialakított lehető legegészségesebb szervezet, a jó minőségű ovuláció biztosítása és a megfelelő időben történő szeretkezés a természetes megtermékenyülésnek kedveznek.


22. Férfi meddőség esetén is tudnak segíteni?

Ha a meddőség elsődleges oka a férfi meddőség, számos párnak sikerült NaProTechnológiával a természetes megtermékenyülés. Az alacsony spermiumszám, a spermium ellenes antitest jelenléte és egyéb kóros állapotok jól gyógyíthatók. Jelentősen javítható az ondó minősége néhány egészséges életmóddal kapcsolatos változtatással. Sebészeti és gyógyszeres kezelésekkel is hozzájárulhatunk az ondó minőségének javításához. Még ha nem is tökéletes a spermakép, a nő ciklusának optimalizálása, annak megismerése és a jól időzített szeretkezés sokszor eredményez várandósságot.


23. Hol találunk oktatót/ practitioner-t, aki megtanítja a táblázatkezelést?

A honlapon található e-mail címekre elküldött jelentkezéseket örömmel fogadjuk.


24. Hova kell orvoshoz mennünk, ha már megtanuljuk a táblázatkezelést?

Magyarországon jelenleg a NaProTechnológiában jártas orvos az amerikai intézet által szervezett képzést végzi. További információ itt.

NaPro-s orvosok Európában a következő országokban praktizálnak: Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Horvátországban, Írországban, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Szlovákiában, Szlovéniában.