FEMM

A FEMM elnevezés a Fertility Education & Medical Management angol rövidítéséből származik és egy olyan átfogó, az emberi személy méltóságát teljes mértékben tiszteletben tartó egészségnevelési és egészségügyi program, mely egyszerre foglalkozik a nők tájékoztatásával és az orvosok továbbképzésével. Ennek során a nők megtanulják megérteni testük működését, hogy felismerjék egészségük hormonális jeleit (Fertility Education, magyarul termékenységi oktatás), az orvosok számára nyújtott képzés pedig lehetővé teszi, hogy a legújabb kutatások és orvosi protokollok alapján tervezzék meg a szükséges vizsgálatokat és kezeléseket azoknak a nőknek illetve pároknak, akiknek erre szükségük van (Medical Management).A FEMM Health a tudomány legfrissebb eredményeit felhasználva járul hozzá ahhoz, hogy mind a nők, mind az orvosok értsék és értékeljék a nők egészségét jelző hormonális állapotokat - és így már ne hormonjaik elnyomásában lássák egészségügyi vagy reprodukciós céljaik elérésének útját.

A FEMM egészségnevelő programja (Fertility Education) során olyan oktatókat képeznek ki, akik a menstruációs rendellenességgel, meddőséggel küzdő, illetve a saját nőiségüket, egészségüket értelmezni, követni vágyó nőket tudják megtanítani testük működésére, jelzéseinek megfelelő értelmezésére. Ezt egy telefonos applikáció is segíti (FEMM Health), mellyel regisztrálni, vezetni tudják megfigyeléseiket. Ez az applikáció olyan fontos információkat tartalmaz a nő ciklusával kapcsolatban, melyeket a FEMM orvosok értelmezni tudnak és ezen információkat figyelembe véve juthatnak el a megfelelő diagnózishoz és kezeléshez. A FEMM applikációt alkalmazók száma jelenleg világszerte mintegy 390 ezer fő, de jó hír a már egyéb megfigyelési módszert alkalmazók számára, hogy a FEMM szemléletet magukénak mondó orvosok egyéb ciklustáblázat (Billings, Creighton, Symptothermal) alapján is el tudnak indulni mind a kivizsgálás, mind pedig a kezelés útján.

A FEMM programot kidolgozó szakemberek, hasonlóan a NaProTechnológiát alkalmazó omahai VI. Pál Intézethez, az oki orvoslás alapelveit követik, azaz meddőség és egyéb nőgyógyászati, endokrinológiai problémák esetén nem csak a tüneteket igyekeznek csökkenteni vagy elfedni, hanem az elsősorban hormonális probléma okát keresik, azokat igyekeznek diagnosztizálni és kezelni.

FEMMHealth oktatóképzés negyedévente elérhető, akinek azonban az applikáció használatával kapcsolatosan vannak kérdései, azokat itt felteheti.